Zonnepanelen Mbouo

Achtergrond

Zonnepanelen in MbouoIn juli 2011 ontstond het contact met de heer NGWANOU Daniel, de directeur van het CPF (Centre Polyvalent de Formation) in Mbouo, Kameroen. Sinds de oprichting in 1981 is het CPF (onderdeel van de Eglise Evangélique du Cameroun) een sociale instelling met als doel het verminderen van armoede en werkloosheid. Een opleiding is en blijft hierbij een zeer belangrijk middel.

Na een audit in 2009 wordt het CPF al in september van hetzelfde jaar officiëel door het Ministerie van Werk en Professionele Opleiding, “Ministère de l’Emploi et de la Formation Professionnelle (MINEFOP), erkend als opleidingscentrum. Speerpunten in de opleiding van het CPF zijn: opleiding tot installateur van zonnepanelen, opleiding in hotellerie, tot medisch analist en een agropastorale opleiding.

Ter ondersteuning van de opleiding tot installateur van zonnepanelen wil NGWANOU graag een demonstratie-unit plaatsen op 1 van de gebouwen van het CPF (het zg rose gebouw). Hierdoor wordt de opleiding veel praktischer. Een eerste projectbeschrijving werd in januari 2012 ontvangen en van opmerkingen voorzien.

In de tweede projectbeschrijving, van mei 2012, is de koppeling tussen de opleiding en de te plaatsen zonnepanelen beter uitgewerkt. Het gaat om de plaatsing van 8 zonnepanelen van 250 Wc en bijbehorende accu’s, een DC/AC omvormer, en een spanningsstabilisator. Daarnaast het aansluiten van de bestaande leidingen van het gebouw op dit systeem en een bliksemafleider. Het totaal bedrag is omstreeks € 15.000,00 en de eigen bijdrage bedraagt € 5.000,00.
Deze aanvraag werd geaccepteerd. Gelukkig bleek Impulsis bereid een bedrag van € 4.000 aan het project bij te dragen.

In de projectbeschrijving stond dat NGWANOU het project in eigen beheer zou uitvoeren. Echter, in september bericht hij dat hij een nieuwe partner gevonden heeft, nl Yandalux. Dit is een Duitse onderneming, met hoofdvestiging in Hamburg, gericht op duurzame energie, met name in Afrika. Yandalux heeft een offerte gemaakt tot een bedrag van FCFA 9 000 000, dus omstreeks € 13.500,00. Hierbij is niet alleen het materiaal inbegrepen, maar ook de installatie van de panelen op het dak. Yandalux maakt een betrouwbare indruk en besloten wordt met hen in zee te gaan. Er wordt een contract opgesteld waarin ook 2 demonstratiekits worden vermeld met onderwijs- en oefenmateriaal voor de studenten.

Betrokken partijen

Het contract kent drie partijen, het Centre Polyvalent de Formation de Mbouo, de Eglise Evangélique du Cameroun en de Fondation Manengouba, die in november het contract tekenen.

Project verloop

Er bestaat enig oponthoud bij het invoeren van de panelen in Douala, maar in mei 2013 kan de installatie beginnen. Deze duurt 3 dagen, waarbij ook studenten van de opleiding tot installateur meewerken, onder controle van NZENDJANG Arnaud, hoofd van de opleiding.

De eerste dag betreft het plaatsen van een console op het dak van het zg. rose gebouw waarop de zonnepanelen worden geplaatst; verder het leggen van de verbindingen naar de ruimte met de accu’s.

De tweede dag worden de bestaande electriciteitsleidingen van het gebouw aangepast en aangesloten op de accu’s. Ook wordt de bliksemafleider geplaatst.

De derde dag, 5 mei 2013, kan het systeem getest worden. Toen zich ook daar geen problemen voordeden, volgde de officiële ingebruikneming.

Persoonlijk bezocht ik het project in oktober 2013, waarbij ik onder de indruk was van de manier waarop de installatie had plaatsgevonden, overzichtelijk en met een afgesloten ruimte voor de accu’s. Zie ook het verslag van het bezoek.

Meer over Zonnepanelen in Mbouo