Opknapbeurt van de Ferme Ecole in Ndoungue

Ferme ecole NdoungueOm 5 uur ’s middags heb ik een afspraak om de Ferme Ecole van Ndoungue te bezoeken samen met Pasteur KAMGUIA Joseph. Pasteur KAMGUIA is tijdens de laatste Synode (februari 2007) benoemd tot Directeur van de Ferme. Hij krijgt geen geld van de EEC, ze verwachten eerder dat hij jaarlijks wat geld aan hen afdraagt.

Hij woont nog in Nkongsamba in afwachting van de overplaatsingen door de Commission Executive van juli.

Om 5 uur wacht hij mij op met zijn kaplaarzen aan. Hij is een vrij grote man met een vriendelijke uitstraling. Hij is afkomstig uit Baham en behalve de opleiding tot dominee heeft hij ook een licence in landbouw van de universiteit van Dschang.

Eerst lopen we langs de directeurswoning; boven wonen nog de kinderen van MWAFFO Jean Paul, de vorige directeur die bij een auto-ongeluk in september 2006 om het leven is gekomen. Tot het eind van het schooljaar mogen ze er blijven wonen. KAMGUIA denkt er in september 2007 te gaan wonen.

Dan wijst hij op de oliepalmen, die niet onderhouden zijn. De dode takken zijn niet verwijderd en er is veel aangroei langs de stammen. Hij zou het liefs beginnen met het opknappen van deze oliepalmen, maar daar is geen geld voor. Hij zegt dat het ± 350 000 tot 400 000 FCFA (€ 600) moet kosten. Deze actie zou hem dan voor een bedrag van 800 000 FCFA aan palmolie kunnen opleveren (€ 1.200).

We bezoeken het onderkomen van de leerlingen: keuken, eetzaal, klaslokaal en de verschillende kamers van de leerlingen. Met name de kamers en het sanitair zien er slecht uit, hier moet veel gebeuren.

Dit is een belangrijk item. Hij heeft leerlingen nodig die meehelpen op het land, maar daarvoor moeten eerst de kamers worden opgeknapt en daar is geen geld voor.
We lopen langs de 4 huizen van het kader en het huis van de vrijwilliger, waar nu de chef van de Franse bloemenkwekerij woont.

Achtergrond

Bovenstaande komt uit het verslag van het bezoek op 31 mei 2007 aan de Landbouwschool van Ndoungue. Het blijkt dat de activiteiten na het overlijden van de directeur min of meer gestopt zijn.

Bij de rondleiding ziet het er allemaal ook erg verwaarloosd uit. KAMGUIA wil er graag weer nieuw leven in brengen.

Enkele maanden later ontvangen we een uitgebreide brief waarin alle benodigdheden staan opgetekend. En passant schrijft hij dat een terreinwagen ook heel welkom is.

Uiteindelijk wordt in samenwerking met de Vereinte Evangelische Mission (VEM) Duitsland besloten om bij te dragen aan het opknappen van het gedeelte voor de leerlingen. De stichting draagt hier € 7.000 aan bij.

Resultaten

Bij het bezoek in 2008 blijkt er toch wel behoorlijk wat gedaan te zijn. Er zijn nieuwe velden ananas en andere aanplant. Een deel van de oliepalmen is schoongemaakt en er wordt olie geperst (wel op de ouderwetse manier). Het kippenhok ziet er goed en verzorgd uit. Wel gaat het allemaal langzaam.

Het opknappen van de slaapkamers en het sanitair is goed gelukt en een felicitatie waard.

In september 2008 worden de eerste leerlingen weer ontvangen. In het kader van een samenwerking tussen Kameroen en Frankrijk wordt de boerderijschool van Ndoungue aangewezen als opleidingsplaats. Het Franse model is meer theoretisch gericht dan men in Ndoungue wil, maar helaas.

Foto’s opknapbeurt van de Ferme Ecole